Η συνάντηση μελών της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό με τον κ. Γκρόμαν, την Παρασκευή 25/10 στην Πορταριά διήρκεσε περίπου 4 ώρες, με επίσκεψη στην πηγή της Μάνας και στην περιοχή όπου έχει κτιστεί πρόσφατα ξενοδοχειακή μονάδα πάνω από τις πηγές των Σταγιατών και της Κουκουράβας.
Στη Μάνα εντυπωσιάστηκε από τον χώρο αλλά απογοητεύτηκε από την εικόνα των “χύμα” δικτύων που υδρομαστεύουν την περιοχή, από τα χωρίς λουκέτα μονά καπάκια των δεξαμενών και των φρεατίων και από το στεγνό ρέμα. Υποστηρίζει το αίτημά μας να πίνουμε νερό χωρίς χλώριο και είναι υπέρμαχος της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη διαχείριση του πόσιμου νερού και του νερού της άρδευσης. Συμμερίζεται την άποψή μας για τις διαρροές του δικτύου της πόλης και την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην επισκευή του, μας αιφνιδίασε ωστόσο με την αναφορά του στους αμιαντοσωλήνες. “Δεν είναι πρόβλημα λόγω κυρίως του βασικού και όχι όξινου χαρακτήρα των νερών". Τέλος συμφωνεί με την ιδέα των δημόσιων βρυσών στο βαθμό που αυτό δεν θα επηρεάσει το έργο του περιορισμού των απωλειών του δικτύου της πόλης. Υποστηρίζει πως πρέπει και είναι εφικτό να πίνουν οι Βολιώτες ποιοτικό νερό χωρίς χλώριο και αυτό πρέπει να είναι ο μεγάλος στόχος.
Στο θέμα του ξενοδοχείου το οποίο έχει, με την άδεια της Διεύθυνσης Υγείας, τρεις απορροφητικούς βόθρους για τη διαχείριση των αποβλήτων ενώ βρίσκεται πάνω από πηγές, ήταν κατηγορηματικός. Θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι δόθηκε άδεια λειτουργίας χωρίς βιολογικό καθαρισμό. Την περίπτωση μάλιστα αυτή παρουσίασε σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την επομένη, ως παράδειγμα αδυναμίας των αρμοδίων να προσεγγίσουν σύγχρονες αλλά και απλές μεθόδους αποκεντρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων.
“Σήμερα δεν μπορεί να μιλάμε για κατανάλωση του νερού αλλά για χρήση” είπε στη διάλεξή του στο συνέδριο. Μας εξήγησε ότι η ψύξη των μηχανημάτων στη βιομηχανική περιοχή με πόσιμο νερό, είναι παρωχημένη και ότι θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί το νερό του βιολογικού καθαρισμού το οποίο στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πότισμα καλλιεργειών. Ο κ. Αχ.Μαυρογιάννης, αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ σε συνάντηση που είχε μαζί του, είπε πως η επιχείρηση αναζητά πόρους για να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι απόψεις του κ. Γκρόμαν δεν είναι καινούργιες. Είναι καταγραμμένες στην μελέτη του για το νερό χωρίς χλώριο στο Πήλιο και στις εισηγήσεις του σε σχετικά συνέδρια που οργανώνει το Πανεπισήμιο Θεσσαλίας. Έχουμε βιντεοσκοπίσει τη διάλεξη του κ. Γκρόμαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Σάββατο 26/10 και σύντομα θα την κοινοποιήσουμε μέσω του blog μας.
Πηγή: watervolo.blogspot.gr